Je Sora od OpenAi gamechangerom a miľníkom vo svete videí alebo hrozbou pre filmárov? OpenAi pred niekoľkými dňami predstavila nový model umelej inteligencie, ktorá dokáže generovať neuveriteľné až skutočné videá, a to na základe vstupného textu. Nahliadnite s nami, ako Sora funguje a ako ju môžete využiť vo svoj prospech.

Sora – umelá inteligencia od OpenAi

Spoločnosť OpenAi, ktorá vytvorila ChatGPT, predstavila pred niekoľkými dňami ďalšiu technologicky vyspelú umelú inteligenciu Sora, ktorá dokáže prevádzať text na video. Mnohí používatelia boli voči tejto umelej inteligencii skeptickí, až kým si nepozreli prvé vygenerované video. V 10-minútovom videu, ktoré OpenAi zverejnila, bolo zobrazených niekoľko dokonalých animácií a videí, ktoré pôsobili veľmi realisticky. Preto možno považovať AI Sora za obrovský potenciál, ktorý môžete časom využívať aj vy pri svojej práci.

Sora od OpenAi

Ako funguje Sora?

Umelá inteligencia Sora funguje podobne ako DALL·E 3, StableDiffusion a Midjourney. Ide o prevod textu na obrázok. Jedno video teda pozostáva z viacerých snímok, ktoré fungujú na základe strojového učenia. Videá od Sora môžu mať dĺžku až 60 sekúnd. Na verné zachytenie podstaty zadania používa Sora techniku prepisovania, ktorá je dostupná aj v DALL·E 3. Sora má však aj jednu nevýhodu. Nemá implicitné pochopenie fyziky, a preto pravidlá „reálneho sveta“ nemusia byť vždy dodržané. Zároveň tento model nerozumie príčine a následku. Na nasledujúcom videu napríklad vidieť, že sa kôš po výbuchu opäť obnoví.

Kde je možné AI Sora využívať?

Umelú inteligenciu Sora možno využiť pri vytváraní nových videí. Zároveň ju však môžete použiť aj na rozšírenie existujúcich videí, keďže Sora dokáže doplniť chýbajúce snímky do videa. Túto umelú inteligenciu viete využiť napríklad pri vytváraní krátkych videí na svoje sociálne siete, ako sú Instagram Reels, YouTube Shorts či TikTok, a to najmä v prípade, že je pre vás náročné jednotlivé scény sfilmovať. Taktiež ju viete využiť pri vytváraní reklám a propagačných videí, ktoré by za iných okolností boli cenovo oveľa drahšie.

Nevýhody a riziká Sora

Ako každá umelá inteligencia, aj Sora má určité nevýhody a predstavuje rôzne riziká. Sora má napríklad právomoc vytvárať nevkusné a nevhodné videá, ktoré zobrazujú násilie, hanlivé zobrazenia rôznych skupín ľudí, či dokonca sexuálny obsah. Taktiež umožňuje vytvárať rôzne „deepfake“ videá, a teda je možné pomocou nej šíriť dezinformácie. Zároveň je výstup AI veľmi závislý od údajov, na ktorých bola Sora trénovaná. Výsledné videá môžu byť ovplyvnené rôznymi stereotypmi a predsudkami. Tiež môže vygenerovaný obsah porušovať autorské práva a rôzne etické výzvy.

Funkcie Sora, ktoré viete využiť

Umelá inteligencia Sora nie je dostupná pre bežných užívateľov, pretože obsahuje rôzne chyby. Zároveň by mala získať ďalšie dodatočné funkcie. Medzi funkcie, ktoré Sora momentálne obsahuje, patria:

  • Inteligentné úpravy videa riadené AI
  • Spolupráca v reálnom čase s ďalšími členmi tímu
  • 3D efekty a animácie
  • Prvky rozšírenej reality (AR)
  • Interaktívne nástroje na rozprávanie príbehov
  • Integrácia viacerých platforiem
  • Voiceover a pokročilé úpravy zvuku
  • Možnosť greenscreenu
  • Technológia sledovania pohybu
  • Automatické titulkovanie a preklad
  • Knižnica šablón
  • Inovatívne možnosti exportu
  • Storyboarding riadený AI

Ako získať prístup k Sora?

Sora od OpenAi nie je v súčasnosti dostupná širokému publiku. Prístup môžu získať len výskumníci alebo odborníci, ktorí majú za úlohu v nej odhaliť chyby. Je to najmä z toho dôvodu, aby sa zamedzilo šíreniu chybných videí po sprístupnení Sora verejnosti. Zatiaľ nie je špecifikovaný ani presný dátum vydania Sora. Je veľmi pravdepodobné, že to bude už niekedy v roku 2024. Či bude táto umelá inteligencia spoplatnená taktiež nie je známe. Spoločnosť OpenAi však má tendenciu si účtovať svoje prémiové služby.

Momentálne však viete využívať rôzne konkurenčné alternatívy na tvorbu videí, a to Runway-Gen-2, Lumiere, Make-a-Video, Pictory, Synthesia, HeyGen, Steve AI, Elai či Kapwing.

Video od SORA - OpenAi

Video, ktoré vás presvedčí o výhodách Sora

Pri predstavení Sora bolo publikované 10-minútové video, ktoré pozostávalo z viacerých krátkych videí. Vo videu vidieť text, ktorý bol do AI zadaný a následne aj jeho výstup vo forme videa. Pozrite si toto 10-minútové video a presvedčte sa sami o výhodách a schopnostiach tejto umelej inteligencie.